Waaraan moet je fiets voldoen?

Stuur: Neem het voorwiel tussen je benen en probeer het stuur te draaien terwijl je het wiel tegenhoudt. Als dat niet lukt is het goed en maak je het rondje dicht onder in orde.
Als het wel lukt, kijk dan welke moeren/bouten vastgedraaid moeten worden.

Bel: Doet je bel het goed? Maak het rondje dicht onder in orde.
De bel mag geen toeter zijn.

Handvaten: Trek de handvaten naar je toe als je op je fiets zit. Gaan ze er niet af? Maak dan het rondje dicht onder in orde.
Je kunt handvaten soms steviger vastzetten door op het blanke staal wat haarlak te spuiten en de handvaten er daarna weer op te schuiven.

Rem(men):
Bij handremmen: Knijp de handremmen in en beweeg de fiets naar voren, het voorwiel moet dan blijven staan. Beweeg de fiets naar achteren, het achterwiel moet dan blijven staan. Als dat beide lukt, kleur dan het rondje dicht onder in orde
.
Kijk of er nog ribbels op de remblokje te zien zijn als je remmen met remblokje werken. Zijn die nog te zien maak dan het rondje dicht onder in orde.
Bij een terugtraprem: Zet het pedaal aan de kant waar je naast je fiets staat in de achterste stand. Duw het pedaal met je voet stevig naar beneden en trek de fiets voor- of achteruit. Als er geen beweging in de fiets komt dan is je rem in orde en maak je het rondje dicht onder in orde.

Bij trommelremmen of een achteruittraprem heb je geen remblokjes.
Wat gebeurt er als je alleen maar een voorrem hebt? Bekijk het filmpje.

Voorband: Is de band goed opgepompt? Heeft de band voldoende profiel? Maak dan het rondje dicht onder in orde.
Achterband
: Is de band goed opgepompt? Heeft de band voldoende profiel? Maak dan het rondje dicht onder in orde.

Spaken: Zitten alle spaken vast en mist er niet één? Maak dan het rondje dicht onder in orde.

Trappers: Hebben de trappers voldoende ribbels, zijn ze niet glad en zijn ze verder onbeschadigd? Maak dan het rondje dicht onder in orde.

Zadel (vast): Kan het zadel niet draaien of wiebelen? Maak dan het rondje dicht onder in orde.

Zadelhoogte: Kun je als je op je zadel zit met tenminste één voet bij de grond zonder om te vallen? Maak dan het rondje dicht onder in orde.

Ketting: Beweeg met een trapper de ketting. Als die goed zit, niet te strak en niet te slap, maak dan het rondje dicht onder in orde.

Achterreflector: Achterop je fiets hoort een rood reflecterend plaatje te zitten.

Soms is het ook een combinatie van reflector en rood achterlicht. Als het in orde is, dan maak het rondje dicht onder in orde.

Reflectoren aan de wielen: Op de velg of op de band is rondom een reflecterende streep te zien, meestal wit. Als je die niet hebt, kun je losse reflectoren tussen de spaken zetten.

Maak het rondje dicht onder in orde als dat in orde is.

Reflectoren in de trappers: Aan de voor- en achterkant van de trapper moet een gele reflector zitten.

Maak het rondje dicht onder in orde als dat in orde is.

Koplamp, achterlicht (geldt alleen bij slecht zicht en in het donker Dynamo en bedrading of batterijen die het doen Witte voorreflector (is niet verplicht, maar zit vaak in een koplamp)

Als de punten A, B, C, D, E allemaal OK zijn dan mag er een sticker op de fiets.

 

Reacties zijn gesloten.